Фестиваль гентешів – різників свиней
У селі Геча Берегівського району Закарпатської області 28 січня 2012 року відбудеться конкурс-фестиваль гентешів – різників свиней. Гентешами на Закарпатті називають професійних різників. Кожен, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася. Адже від цього залежить смак м’яса. За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощають вином, слив’янкою і глінтвейном.
Поки туша не охолола, її обсмалюють, шкребуть, обмивають з усіх боків. Але заколоти свинку – це не найголовніше в роботі гентеша. Адже різник має швидко і правильно розібрати тушу. За деякий час на печі вже топляться шкварки, киплять голубці і капуста з м’ясом. А першими стравами, приготовленими зі свіжого м’яса пригощатимуть численних гостей. У програмі майстер-клас з приготування перкельта, бограча та гуляшу. Ласкаво просимо на смачне свято!
Програма фестивалю різників 2012:
7:00 Збір команд перед будівлею сільської ради. Пригощання учасників конкурсу гарячим вином та домашньою самогонкою (сливовицею) 7:30 Представлення команд, які беруть участь у конкурсі, ознайомлення із народними традиціями різання свині. Ловля та зарізання свиней, традиційне обпалювання свиней соломою 8:00 — 18 00 Продаж національних угорських страв із свинини 8:00 Виготовлення національних угорських страв із свинини (кров”яне гурка, печінкова гурка, квашена капуста із м”ясом, свіжоспечений ковбаси, зельц, студень, копсена сало, копчена ковбаса, копчена шонка, шкварки, домашне вино) 13:00 Урочисте відкриття 13:30 Виставка робіт художника Іштвана Бодок (приміщення Гечанської сільської ради) 14:00–19:00 Культурно–розважальна програма в Гечанському будинку культури 14:00 Дегустація вин місцевих виноробів 19:00 Нагородження переможців конкурсу. Народні співи та танці 20:00 Танці та розваги
|