"Індія подарувала світові манго, Південний Китай - апельсин, а Бразилія - ананас. Збираючись на відпочинок в ці країни, запам'ятайте, які фруктові соки там неодмінно потрібно спробувати!"
Національний символ сонячної Індії - король фруктів манго. Індуси вірять, що мангове дерево з'єднує закохані серця і виконує будь-яке бажання. Цей фрукт тут їдять сирим з сіллю і перцем, готують з нього соки, солодощі, соуси, приправи і просто додають в їжу, щоб надати їй особливий смак.
Манговий сік - справжній еліксир здоров'я та довголіття. Він надзвичайно багатий бета-каротином - потужним антиоксидантом, корисним для шкіри і зору. В Індії, Бразилії, на Філіппінах, де манго - приблизно те ж саме, що у нас яблуко, манговий сік завжди є на обідньому столі. Його п'ють перед їжею для кращого перетравлення їжі.
Найяскравіша «мангова» подія країни - національний фестиваль, присвячений улюбленому фрукту. Щоліта в Делі з'їжджаються виробники різних штатів і привозять манго самих різних форм, розмірів і смаків. Індуси навіть жартують, що у них стільки ж сортів манго, скільки і діалектів.
Бразилія - ще одна спекотна країна, чиї тропічні ліси подарували світові чимало смачного. Наприклад, ананас. Запивайте місцеві страви (особливо гарячі) ананасовим соком - він добре освіжає і втамовує спрагу. А ще в ньому міститься особливий фермент бромелайн - природний «спалювач» жиру, який допоможе насолодитися усіма принадами латиноамериканської кухні і не поправитися.
До речі, цей шишкоподібний плід - хороша профілактика від так званого «синдрому економ» (коли в літаку від довгої нерухомості в крові утворюються небезпечні згустки). Він покращує кровообіг, перешкоджає появі тромбів, так що стаканчик ананасового соку перед перельотом буде незайвим.
Вирушаєте в тур по Південному Китаю? Не забудьте віддати данину апельсину - самому популярному в світі цитрусу, який почали вирощувати саме в цьому регіоні. Китайці культивували апельсин за 2,5 тис. років до н.е. і вже тоді знали про його цілющі властивості, додавали у всякі зілля.
Ну, а апельсиновий сік не даремно став традиційним доповненням до сніданку - всім відомо про його здатність підвищувати апетит, покращувати обмін речовин і зміцнювати імунну систему. До речі, у склянці апельсинового соку міститься добова норма вітаміну С.
У Китаї з апельсиновим соком люблять смачний і дуже простий у приготуванні кисло-солодкий соус для м'яса. Змішуємо 1,5 ст. л. цукру, 2 ст. л. оцту, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. томатного пюре, 3 ст. л. апельсинового соку, 1 ч. л. кукурудзяного борошна, 4 ст. л. води, доводимо до кипіння на малому вогні. Подавати гарячим до смаженої свинини, відбивних та іншим м'ясних делікатесів!
Приємної подорожі по соковитим країнам! І не забувайте пити більше фруктових, тонізуючих соків під час відпустки - так вам буде легше переносити зміну клімату та жарку погоду.